sweet kitchenmyspace

İçine sevgi katılmış tarifler...

28 Şubat, 2006

Çıtır tavuk bagetler ...

Çocuklar tavuk eti yemeye başladığımıza çok sevindiler ve en favori yemekleri olan fırında yaptığım ve üzeri çıtır çıtır kızarık tavuk butlardan istediler. Canım Gamze'cim bu tavuk yemeğini fast food'a alternatif olarak bana göstermişti. Gerçekten genellikle haftasonları yaptığım bu tavuk çocukların ve tabi bizimde zevkle yediğimiz yemeklerden bir tanesi...

Çıtır tavuk bagetler



Malzemeler

1 paket tavuk baget 700-800 gr (veya kemikleri çıkarılmış but eti kullanılabilir)

2 su bardağı sade mısır gevreği ( robotta iri çekilecek, un haline gelmeyecek)

1\2 tatlı kaşığı çeşnili tuz

1\2 küçük paket süt kreması

1 kaşık soya sosu ( kremaya karıştırılacak)

Yapılışı

Fırın tepsisini yağlı kağıtla kaplıyoruz. Bir tabağa krema+ soya sosu karışımını, diğer tabağa içine çeşni tuz karıştırılmış mısır gevreğini koyuyoruz. Tavuk butları önce kremaya batırıp her taraflarını iyice buladıktan sonra mısır gevreğine batırıp her taraflarını iyice gevrekle kapladıktan sonra tepsiye diziyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 1 saat kadar tavuklar iyice kızarana kadar pişiriyoruz.

27 Şubat, 2006

Kuzu etli rezene ( arapsaçı)

Bir gün tarlaya bir Giritli ve bir inek girerler. Tarla sahibinin oğlu babasına koşup " baba tarlaya bir inek ve bir Giritli girdi, ne yapayım" diye sorar. Babası da " ineğe dokunma Giritli'yi çıkar o tarlada hiç birşey bırakmaz" diye cevap verir.


Yukarıdaki satırların doğruluğunu anneannemin, babaannemin ve annemin sofralarında yediğim değişik otlardan yapılmış envai çeşit yemeklerle teyit edebilirim. Küçüklüğümde anneannemin zeytinyağlı olarak pişirdiği "çipohorta" 'nın içindeki ot sayısını bende bilemiyorum. Annemin çipohorta pişirmek için saydığı otlardan bazıları şunlar: arapsaçı, ebegümeci, kabak, taze soğan, semizotu, maydanoz,dereotu... İlerki günlerde bu yemeğin tarifini de annemle pişirerek burada yazacağım. Şu anda Tekirdağı'nda çiftliklerinde babamın kuzenleri özel olarak kendilerine envai çeşit otlar yetiştirerek bu geleneği kendileri elleriyle büyüttükleri bahçelerinde devam ettiriyorlar.

Girit mutfağını ve Giritlilerin yeme içme alışkanlıklarını diğer Anadolu mutfaklarından farklı kılan en temel özellik, yabani otlardan yapılan çok çeşitli yemeklerin varlığıdır. Otlardan, çiğ olarak ya da haşlanarak salata yapılır, ya da zeytinyağlı ve etli yemekler; veya bazı otlar böreklere iç olarak katılır... ( Yemek ve Kültür, sayı 4)

Bugün tarifini vereceğim yemek kuzu etli rezene ( arapsaçı, fençel). Sebze yemeyi seviyorsanız bu otun harika aroması ve etle bileşimi gerçekten çok lezzetli bir yemek ortaya çıkarıyor. Manavlarda ve hatta büyük marketlerde de satılıyor rezene.

Kuzu etli Rezene
Malzemeler

1\2 kg rezene

2-3 parça irice kemikli kuzu kol parçaları

1 büyük soğan ( irice yemeklik doğranacak)

Terbiyesi için

1\2 limon

1 dolu yemek kaşığı un

1\2 su bardağı su

Yapılışı

Rezene yıkandıktan sonra kök kısmı da dahil heryeri 2-3 parmak kalınlığında doğranır. Bu bitkinin kökü ve dalları sert olduğundan ben düdüklüde pişirdim böylece pişirme süresi oldukça kısaldı.

Önce doğranmış 1 büyük soğan suyla ya da 1-2 kaşık zeytinyağı ile kavrulur. Kuzu eti yağlı olduğu için soğanı suyla kavurabilirsiniz, tadı yağda kavrulmuşla aynı hemen hemen.Kuzu eti eklenerek soğanla çevrilir. Bir veya birbuçuk su bardağı su ve tuz eklenerek düdüklüde iyice yumuşayana kadar pişirilir. Ben süre vermedim, çünkü farklı düdüklü tencerelere göre süre değişebilir ya da tencerede yapıyorsanız. Et iyice piştikten sonra doğradığımız rezeneleri ekliyoruz ( soğan şeklindeki kök kısmı da doğranıyor) ve su eksildiyse yarım su bardağı daha su ekleyerek tekrar düdüklüyü kapatıp otların kökleri yumuşayana kadar pişiriyoruz. Yemek piştikten sonra 1 yemek kaşığı un 1\2 limon suyunu( ekşi sevenler 1 limon koyabilir) ve 1 \2 su bardağı suyu karıştırıp yemeğe ekleyip bir taşım kaynatıyoruz. Evde yapılmış tam buğdaylı kızarmış ekmekle birlikte yemesi çok keyifli. Denemenizi tavsiye ediyorum...


26 Şubat, 2006

Haftasonu kızlar toplantısı ve tahinli kek...

Biriki gündür yeni tarif veremedim ama sakın tembellik ediyorum sanmayın yeni tatlar peşinde araştırmalar sıkı şekilde devam ediyor. Mutfakta geçirdiğim zamanlar tam terapi... İnsanın sevdiği şeylerle uğraşıp bunu da başkalarıyla paylaşması çok keyif verici... Cumartesi öğleden sonra çocuklarla programları tamamladıktan sonra annem, canım arkadaşım İnci ve bir de bendeniz mutfak maceralarını paylaşmak üzere toplandık. Kahveler yapıldı, sohbet derken günün konusu Girit yemekleriydi. Annemi de onun için çağırdık. Annemin ataları ve babamın anne tarafı Girit'ten kaçarak Yunan istilasında Türkiye'ye gelmişler. Anneanemin mutfağından her zaman değişik ot yemekleri eksik olmazdı. Benim de bayıldığım bu değişik etli ve zeytinyağlı ot yemeklerini sıkı sık annem de yapıyor ve bana da bunlardan ayırıyor. Ben o yüzden yapmayı detaylı bilmiyorum ama şimdi merak ettiğimden annemdan rica ettim göstermesini. Cumartesi günü kuzu etli rezene yemeği pişirdik ve arkasından da afiyetle yedik. Ben bu hafta Girit mutfağının özelliklerinden bahsedeceğim ve gerçekten çok şifalı bu ot yemeklerinin ara ara tariflerini vereceğim.





Bu yemeği yapıp yedikten sonra canım arkadaşım İnci'nin tarif defteri açıldı ve bugün sizlerle bu tariflerden birini paylaşıyorum. Tahinli kek, çok yumuşacık, ağızda dağılan sarı bir kek üzerine tahin ve şeker. Tahin sevenler için çok değişik ve lezzetli bir kek gerçekten. Bu arada harika bir çikolatalı tart tarifi de vereceğim bu hafta. Tart hamurunu yaptım dolapta bekliyor yarın onun da tarifini sizlerle paylaşacağım...

Tahinli Kek



Malzemeler

4 yumurta

1 1\2 su bardağı şeker

1\2 bardak tereyağ+sıvıyağ ( 1 yemek kaşığı tereyağ erittim üzerini soyola ile tamamladım yarım su bardağına)

1 1\2 su bardağı yoğurt

2 yemek kaşığı tahin

2 paket kabartma tozu ( tahin keki çökeltebileceği için 2 paket koyuyoruz)

3 bardak un

Üzerine 1 su bardağı tahin ( tahin miktarını isteğe göre azaltabilirsiniz )

Yapılışı

Yumurtayı 3-4 dakika çırpıyoruz. Şekeri ekleyip çırpmaya devam ediyoruz ve yağı, yoğurdu, tahini ekliyoruz. En son kabartma tozu katılmış unu ekleyip büyük dikdörtgen borcama ( 39-25 cm'lik) boşaltıyoruz . Hamuru biraz dinlendirdikten sonra tahini üzerine boşaltıyoruz ve orta ısıtılmış fırında 30- 40 dakika kadar pişiriyoruz. Kek fırından çıkar çıkmaz üzerine bolca şeker döküyorsunuz. Ben 1 bardağa yakın şeker kullandım, zevkinize göre şeker miktarı azaltılabilir ya da çoğaltılabilir. Tahinin şekeri çekmesi için keki en az yarım gün kadar bekletmekte fayda var. Kekin tadı bekledikçe güzelleşiyor.

23 Şubat, 2006

Annemin arkadaş toplantısı ve brownie tabanlı cheesecake


Annemin arkadaş toplantısı için ben tatlı yaparım diye söz vermiştim. Annemin öğretmen arkadaşları grubu ( annecim emekli edebiyat öğretmeni) etrafımdaki pek çok hanımlarımızın birtürlü gerçekleştiremediği birşey yapıyorlar. Arkadaşlar buluşmasının sadece yemek amaçlı olmadığı konusunda fikir birliği etmişler, ayrıca yüz çeşit börek çörek yapan evsahibinin koşuşturmaktan canı çıkması durumuna da şiddetle karşılar. Sadece oturup sohbet etmek,( bence Türk hanımların hayatın tüm zorluklarına demir gibi dayanmaları bu toplantıların bana göre bir çeşit grup terapi seansı yerine geçmesinden) bilgi alışverişinde bulunmak, sevinçleri ve sıkıntıları paylaşmak amaçları. Yiyecek faslı da işin tuzu biberi... 50'li 60'lı yaşlarda bol hareket etmek ve az yemek durumundalar ki kilolar artmasın dolayısıyla ben onların bu medeni toplantılarına bayılıyorum. Aralarında anlaşmışlar( hiç kimse bu kuralları bozmuyor) sadece bizim klasik Türk simidi ( yani sokak simidi), birçok değişik peynir çeşitleri, söğüş domates, salatalık vs. , bir çeşit salata ve bir çeşit tatlı olarak menüyü belirlemişler. Ben de onlara tatlı olarak yağ miktarı ve un miktarı az ve sevdiklerini bildiğim brownie tabanlı cheesecake yaptım ve bol meyvelerle ve çilek sosla süsledim.

Cheesecake'i yemeden önce bir gün mutlaka buzdolabında beklemesi gerekiyor. Eğer vaktiniz varsa iki gün önceden yapılan cheesecake'niz çok daha lezzetli olur benden söylemesi....

Malzemeler

(Brownie için)

1/2 su bardağı yağ ( ben yarısını tereyağı yarısını soya yağı koydum hepsi tereyağı olabilir)

40 gr. bitter çikolata

1 1/2 su bardağı şeker

2 yumurta

1/4 su bardağı süt

1/2 paket vanilya

1 su bardağı un

1/2 çay kaşığı tuz ( una karıştır)

Brownie' nin Yapılışı

Fırını 200 dereceye ayarlıyoruz önceden. Bir kapta yağı eritiyoruz ve çikolatayı içine katıp, iyice karıştırıyoruz. Bu karışımı soğutup içine 1 1/2 su bardağı şekeri karıştırıyoruz.

Diğer tarafta robotta iki yumurtayı teker teker ekleyerek çırpıyoruz. Sütü, vanilyayı ekleyerek iyice çırpıyoruz. Daha sonra tuz eklenmiş unu karıştırıyoruz ve son olarak çikolata karışımını ekleyerek 20 cm.'lik kelepçeli kek kalıbına dökerek 25 dakika kadar pişiriyoruz.

Malzemeler

( Cheesecake için)

3 paket Pınar beyaz

3/4 su bardağı şeker

1/2 paket vanilya

1/2 su bardağı yoğurt

3 yumurta

Yapılışı

Peynirleri, 3/4 bardak şeker ve vanilya ile birlikte robotta çırpıyoruz.Yoğurdu ekleyip tekrar çırpıyoruz. 3 yumurtayı karışıma teker teker ekliyoruz ve bu karışımı fırından çıkardığımız brownie tabanın üstüne boşaltıyoruz. Bu karışım kek kabını ağzına kadar dolduruyor merak etmeyin... 50 dakika 1 saat kadar tekrar 175 derecede pişiriyoruz.

Taban çikolatalı olduğu için ben meyvalarla süslemeyi tercih ettim. Çilek, frambuaz ve beyaz çikolata ile süsledim ve üzerine çilek sos döktüm. Bunlar benim tercihlerim dilediğiniz malzemelerle ya da üstüne hiçbirşey de koymadan yiyebilirsiniz.

Çilek sos

500 gr. çilek

1/4 su bardağı şeker

1 tatlı kaşığı limon suyu

1 yemek kaşığı sevdiğiniz bir likör tercihen portakal

Çileği robottan geçirip püre haline getirip, şekeri, limon suyunu ve likörü ekliyorsunuz. Bu karışımı süzgeçten geçirip ( çekirdeklerini yoketmek amacıyla) buzdolabında bekletiyorsunuz kullanmadan önce. Bu kırmızı sosu tatlılar ve dondurmalarda kullanabilirsiniz.

22 Şubat, 2006

Fırında kremalı sebzeli tavuk


Bu akşam eve gelirken marketten aylar sonra tavuk satın aldım. Bu kararda esasında enfeksiyon hastalıkları dalında profesör olan bir arkadaşımın etkisi oldu. Entegre tesislerde üretilen hayvanların hastalık riski taşımadığını, ailesine tavuğu ve tavuk ürünlerini kısıtlamadan yedirdiğini anlattı geçen akşam gittiğimiz bir yemekte. Dolayısıyla zaten kırmızı et tüketmekten yorulduğum bu dönemde eve gelir gelmez sevgili arkadaşım Jale'nin tarifiyle kremalı tavuk yaptım. Pişene kadar zor sabrettik. Tavuk etini çok özlemişiz...


Fırında kremalı sebzeli tavuk



Malzemeler

800 gr. kemiksiz tavuk eti ( göğüs sert olabilir diye kullanmıyoruz. Ben Banvit ızgara tava ile yaptım ve parçaları ikiye böldüm.)

1 küçük paket krema

1 paket hazır mantar çorbası

2 havuç ( robotta ince çekilecek ya da rendenin ince kısmıyla rendelenecek)

2 kabak ( robotta ince çekilecek ya da rendenin ince kısmıyla rendelenecek)

4-5 taze sarımsak ( robotta ince çekilecek)

Yapılışı

Krema , hazır çorbayı (toz olarak) ve sebzeleri karıştırıyoruz. Bu karışıma tavukları batırıp borcama ya da ısıya dayanıklı fırın kabına diziyoruz. Sostan arta kalanı tavukların üzerine döşüyoruz ve 175 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.





20 Şubat, 2006

Cheesecake dolgulu çikolatalı küçük kekler...

Dün yaptığım tahinli tarçınlı çörekler benim damak tadıma uygundu. Evde çocuklar bunları mümkün değil yemiyorlar ve çikolatalı birşeyler yap hem bazen sabah okula giderken de sütle yiyelim diyorlardı ki çok zamandır yapmaya birtürlü fırsat bulamadığım bu tarif aklıma geldi. Tarif Chocolate Snowball'dan. Çok hafif ve sabah atıştırmak için bile uygun bir kek bence. Yağ miktarı çok az üstelik peynir ve yumurta içeriyor. Ben kekin dolgu malzemesinin içine çikolata parçacıkları koydum ama bunun yerine kurutulmuş vişne ya da yaban mersini veriyor orjinal tarifinde.

Cheesecake dolgulu çikolatalı küçük kekler ( Chocolate Cranberry Cheesecake cupcakes)



Malzemeler

(Kekin dolgusu için)

1 paket Pınar beyaz ( oda sıcaklığında bekletilmiş)

3 yemek kaşığı şeker

1 yumurta

1/2 bardak damla çikolata

Malzemeler

( Kekler için)

1 3\4 su bardağı un

1 su bardağı şeker

1\4 bardak kakao

1\2 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karbonat

1 bardak su

1\3 bardak soya yağı ( ya da sıvıyağ)

1 yemek kaşığı elma sirkesi

1 paket vanilya

Yapılışı

Kekin önce dolgusunu yani cheesecake kısmını yapıyoruz. Krem peynirle şekeri iyice çırpıyoruz ve içine yumurtayı ekliyoruz. Daha sonra damla çikolataları ekleyip kenara alıyoruz.

Keki hazırlamak için önce fırını ısıtıyoruz sonra 12'lik muffin kalıplarını yağlayıp unluyoruz. Diğer tarafta un, kakao, karbonat,vanilya , tuzu elekten geçiriyoruz ve şekeri ekliyoruz. Başka bir kapta sıvıları yani su, yağ ve sirkeyi karıştırıp sıvı malzemeleri katı malzemeyle iyice karıştırıyoruz. Kek malzemesini eşit olara kaplara bölüyoruz ve ortalarına cheesecake dolgusunda herbirine yaklaşık 2 yemek kaşığı kadar ortasına akıtıyoruz. Kek hamuru piştikçe kabararak dolguyu içine alıyor. 200 derece fırında kek kabarınca 175 dereceye getirip yaklaşık 15-20 dakika kadar pişiriyoruz.


19 Şubat, 2006

Güneşli bir pazar, tahinli çörekler ve tatlı ekşili tavuk...

Bu pazar evden hiç çıkmamanın ve kendini uzun aradan sonra bize gösteren güneşin keyfini çıkardım... Hava çok ısınmasa da parlak güneşli bir gün inanılmaz canlandırıyor insanı. Mis gibi tarçın kokulu çörekler, kahve, gazeteler, miskinlik, tam hayal ettiğim bir pazar...Tabii evde olunca yeme içme faslı da biraz daha önem kazanıyor.

Kuş gribi nedeniyle uzun süredir eve tavuk ürünleri girmiyor. Tavuk evin menüsünde çok ağırlığı olan bir protein kaynağıydı ve çok da severek tüketiyorduk. Tavuk yemeklerini de çok özledik açıkçası... Bugün deep freeze'de bir paket tavuk göğüs bulunca, tüm ev ahalisi altın bulmuş gibi sevindik ve tavuk yemeği kapış kapış gitti...


Tahinli çörekler



Malzemeler
( Hamur için)

300 gr. un

1 su bardağından 2 parmak eksik süt

100 gr. tereyağı

1 1\2 paket ( 15 gr.) instant kuru hamur mayası ( ben Dr. Oetker kullanıyorum)

2 adet yumurta

1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı

Mayayı ılık sütün içinde eritelim ve diğer malzemelerle karıştırıp, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. ( Ben 300 gr.dan biraz fazla un kullandım, unun cinsine göre biraz değişebilir). Hamuru yarım saat kadar dinlendirelim.

Çöreğin iç malzemesi

1 1\2 bardak tahin

150 gr toz şeker

1 su bardağı irice dövülmüş ceviz

1 tatlı kaşığı tarçın

Malzemeleri karıştıralım ve dikdörtgen şeklinde açtığımız hamurun üzerine sürelim ve hamurun geniş tarafından rulo şeklinde saralım. Bir parmak eninde dilimler kesip yağlı kağıt kaplanmış tepsiye dizelim, üstünü örtüp, yaklaşık 2 saat mayalanmasını bekleyelim. 2oo derece fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirelim.

Tatlı Ekşili Tavuk

Malzemeler

200 gr tavuk göğüs ( ince parçalara bölünmüş)

1 yemek kaşığı toz şeker

2 yemek kaşığı beyaz şarap ( yoksa sirke kullanılabilir)

2 adet portakalın suyu

1 çay bardağı su

2 kaşık domates salçası

1 adet kuru soğan, elle küçük küp şeklinde doğranmış

3-4 diş sarımsak, ince doğranmış

1 çorba kaşığı mısır nişastası

1 küçük havuç halkalar halinde ince doğranmış

1 su bardağı taze fasulye ince doğranmış ( evde fasulye yoktu pırasa kullandım)

Yapılışı

Tavukları tuzla ve üstüne 2-3 çorba kaşığı soya sosuyla beklet.

Tavaya 3-4 kaşık zeytinyağı koyup soğan ve sarımsağı kavur. İçine fasulye ve havuçları koy yağda öldür. Salçayı ekle karıştır. Daha sonra portakal suyunu ekle. Şekeri ve beyaz şarabı koy, nişastayı ekle. En son suyu ekle kaynat altını kapat bir kenara al.

Diğer bir tavada tavukları 1-2 kaşık zeytinyağı ile çevir.

Daha sonra sosla tavuğu karıştır ve biraz ocakta çevir.




18 Şubat, 2006

Canım dostlarım ve sucuklu pufidikler...

Bir dosttan daha değerli ne vardır acaba bu dünyada? Üzüntülü anlarınızda ağlamak için size sağlanan yumuşacık bir omuz, sevinçlerinizi ilk duyurmak istedikleriniz, sıkıntılı zamanlarda buluşup terapi yaptığınız, ya da sadece sesini duyup, üç beş dedikodu yapıp sıcacık bir kahveyi paylaştığınız, bazen de çaresiz kaldığınızda akıl hocalarınız... Hemen gülümseyerek aklınıza üç beş ismin geliverdiğini ve sıcacık duyguların içinizi sardığını görür gibi oluyorum. Biz onlarsız yapamayız değil mi...Canım dostlarım hepinizi çok seviyorum... Bugün gerçekten çok duygusallaştım nedeni de sweet kitchen'ımı oluşturduğumdan bu yana bu konuyu açtığım arkadaşlarım bana manen inanılmaz destek sağlıyorlar. Bunun yanında en sevdikleri ve ilginç buldukları tarifleri de, sen bu tarifi beğenirsin bak dene deyip hemen yazıveriyorlar. Hepinize çok teşekkürler...





İşte bu sucuklu pufidik de, isim anası benim, canım çocukluk arkadaşım Lale'nin bir tarifi. Bu kadar basit ve bu kadar lezzetli bir tarif... İçkinizin yanına, brunchlarda, yemek davetlerinizde bir ara sıcak olarak, yapabilirsiniz harika bir tat.

Malzemeler

2 adet hazır yufka

Sucuk

Yapılışı

1 yufkayı tezgaha serip üstüne elinizle bolca su sürüyorsunuz, yufka bayağı ıslak oluyor. Üstüne ince dilimler halinde sucuğunuzu aralıklarla koyup üzerine diğer yufkayı örtüyorsunuz, diğer yufkaya su sürmüyoruz. Türk kahvesi fincanıyla yuvarlak parçalar kesip, sucuklar ortalarına denk gelecek, fırın tepsisine diziyorsunuz. Tepsiyi yağlamaya gerek yok. 200 derecede yaklaşık 5 dakika, yufkalar iyice kızarana kadar pişiriyorsunuz. Puf gibi kabarıyor ve sıcak servis yapıyorsunuz.

15 Şubat, 2006

Kremalı taze sarımsak çorbası ve ıspanaklı kol böreği

Bu sene yaz çok çok sıcak geçmişti ve ben sıcaktan çok bunaldığım günlerde kışın hiç soğuktan şikayet etmeyeceğim diye kendi kendime söz vermiştim. Ankara'da öyle soğuk günler geçiriyoruz ki herkes bunalmış durumda. Çocuklar bile yeter artık ince giyinmek istiyoruz diye isyan ediyorlar. Ben bugünlerde komşulardan gelen aşure tabaklarında moral bulmaya çalışıyorum ( bende bugün bir koca tencere pişirdim). Nedenini sorarsanız esasında aşurenin baharın gelişini simgeleyen bir tatlı olmasından. Anadolu baharın gelişini asırlardır kutlar ve aşure bu kutlamaların bence en güzel temsilcisi. Eh Aşureler pişti artık baharı dört göz bekliyoruz...

Bu soğuk günlerde çorba hep başlangıç yemeğimiz oluyor. Bugünlerde yeşil taze sarımsaklar o kadar lezzetli ki neredeyse her et yemeği ve zeytinyağlıda kullanıyorum diyebilirim. Neden çorbası da olmasın derken bir deneme yaptım ve çorba çok beğenildi, deneyin ve nasıl bulduğunuzu bana bildirin derim...

Kremalı taze sarımsak çorbası

Malzemeler

4-5 sap taze yeşil sarımsak( yeşil kısımlarıyla birlikte) , ince doğranmış

3-4 yemek kaşığı zeytinyağı+ 1 yemek kaşığı tereyağ( tamamen isteğe bağlı ben çorbada kokusunu seviyorum)

2 tepeleme yemek kaşığı un

1 büyük patates haşlanmış ve küp küp doğranmış

4 bardak su veya etsuyu ( isteğe göre)

1 bardak süt

tuz, karabiber

üstünü süslemek üzere krema


Yapılışı

Taze sarımsakları yeşil kısımlarıyla birlikte küçük küçük doğrayıp, 2 kaşık zeytinyağında yumuşayana kadar kavuruyoruz. Haşlayıp küp küp kestiğimiz patatesleri de sarımsaklara ekleyip bir iki sefer yağda çeviriyoruz. Tuz ve biberini koyuyoruz. Üstüne suyu ekliyoruz. Kaynatıyoruz.

Unu diğer bir kapta 3-4 kaşık zeytinyağı ve tereyağı ile kavurup çorbanın içine yavaş yavaş yediriyoruz ve kaynatıyoruz . Çorbayı el blenderı ya da robottan geçirip pürüzsüz hale getiriyoruz ve en son sütü ekleyip bir taşım kaynatıyoruz ve kremeyla servis yapıyoruz.


Ispanaklı kol böreği

Anneciğimin bu böreği çok lezzetli oluyor. Yapımı kolay ve görüntüsü çok güzel...

Malzemeler

( Bu malzeme büyük fırın tepsisini tam dolduruyor)

4 adet hazır yufka

1 1/2 su bardağı süt

4 yumurta

1\2 su bardağı sıvıyağ

1 kg ıspanak

150-200 gr beyaz peynir, rendelenecek ya da küçük küpler şeklinde kesilecek

Üstünü süslemek için çörek süsü ( Bağdat marka kullanıyorum içinde haşhaş,susam, çörekotu ve baharat içeriyor)

Yapılışı

1 kg ıspanağı 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile iyice kavuruyoruz. Tuz, karabiber ve beyaz peyniri ekliyoruz.

Harcı hazırlamak için süt, yumurta ve yağı karıştırıyoruz. Her bir yufkayı ortadan ikiye kesiyoruz. Üzerine harcı yediriyoruz. Geniş kısmına ıspanağın 1\8'ini boydan boya koyuyoruz ve şekilde gösterdiğim gibi katlıyoruz. İlk yufka böreğin göbeğini oluşturacak, sonra diğer yufkaları etrafına saracağız ve kalan harcı böreğin üstüne döküp 190-200 derecede iyice kızarana kadar pişireceğiz.


13 Şubat, 2006

Sevgililer Günü Pastası...

myspace


SEVGİLİLER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN!...

Tüm sevdiklerimizi hatırlamamız ve sevgimizi onlara göstermemiz için harika bir gün bence... Sadece sevgilimiz ya da eşimizi değil, tüm sevdiklerimizi sıkıca kucaklayıp onları ne kadar sevdiğimizi haykıralım...

Bu özel gün için ne yapabilirim diye düşünürken ( çikolata ve çilek konusunda hiç düşünmedim)

favori kitabım " Beyaz Mutfak"'tan kakaolu pandispanya ve çikolatalı kaplama sosunu seçtim ve gerisi geldi...

Malzemeler

( Pandispanya için)

6 adet yumurta+ 1 yumurtanın sarısı

1 su bardağı toz şeker ( 185 gr.)

150 gr. un

15 gr nişasta

20 gr. toz kakao

1 çay bardağı sıvıyağ

1 paket vanilya

Yapılışı

Fırını 175 dereceye ayarlayıp ısıtalım. Yumurtaları, yumurta sarısını ve toz şekeri, yumurtaların rengi beyazlaşıp karışım kabarana kadar mixerda çırpalım. Un, nişasta, toz kakao, vanilya ve sıvı yağı yavaş yavaş elle karıştıralım. 20 cm.lik kek kabını yağlayıp unlayalım ve kalıbı kek karışımıyla tamamen dolduralım. Ortasına bıçak batırınca temiz çıkacak kadar yaklaşık 50-60 dakika pişirelim. Keki soğutalım.

Ortadan ikiye kestiğimiz kekimizi sütle ıslatalım. ( 5-6 yemek kaşığı). Bir çay bardağı kremayı 2 kaşık pudra şekeri ve yarım paket Dr. Oetker krema sertleştirici ile çırpalım. Kekin ortasına sürelim ve üstüne çilek dilimleri dizelim. Kekin diğer parçasının da iç kısmını sütle ıslatıp alt parçanın üstüne kapatalım. Üstünü çikolatalı sosla kaplayıp çileklerle süsleyelim.

Çikolatalı kaplama sosu

100 ml. su ( yaklaşık 1 çay bardağı)

6 yemek kaşığı bal+ 1-2 damla limon suyu

200 gr. bitter çikolata

2o gr. tereyağı

Suyla balı derin bir tencereye koyup kaynatalım. Parçalara ayırdığımız bitter çikolatayı kaynamış şuruba ilave ederek karıştıralım. Yağı ekleyip karıştırmaya devam edelim. Tel süzgeçten geçirip ılıtalım ve pastamızın üstünü kaplayalım.

12 Şubat, 2006

Sevgililer Günü Tatları...Çift renkli kalp kurabiyeler ve şahane hafta sonumuz



Haftasonu kaçamağımız bir harikaydı... Ailece Sapanca'nın mis gibi havasında şahane bir evsahibi olan arkadaşımız Can'ın evinde müthiş keyif yaşadık. Çoğu yerler kara teslim iken bahçede mangal yakmak, yağmur altında yeşillikler arasında yürüyüş yapmak, akşam şömine karşısında keyif ve sohbetler , inanılmazdı. Öyle ki herkes havanın harikalığına inanmaz diye, çünkü Ankara'da yoğun kar olmuş ve herkes yollardayız diye merak içinde kalmışken, ben Sapanca Kırkpınar'daki Elmaköy Sitesi'nin resimlerini çektim ve burada belgeliyorum. Sağol Can Karaburçak her şey mükemmeldi...


Sevgililer Günü'nde sevdiğinize kırmızı tüllere sararak armağan edebileceğiniz kırmızı beyaz kalpli kurabiyeler hazırladım haftasonu.


Malzemeler

200 gr. un
120 gr. tereyağı
80 gr. pudra şekeri
1 yumurta beyazı
Kırmızı renkli gıda boyası

Yapılışı

Oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı ve diğer malzemeler karıştırılır ve iki eşit parçaya ayrılır. 1/2 çay kaşığı toz kırmızı boya çok az suyla eritilip hamurun yarısına karıştırılarak iyice yoğrulur. Bu kurabiyeyi yapmak için iki farklı boyda kalp kurabiye kalıbı gerekiyor. Büyük kalpleri beyaz hamurla, küçükleri kırmızı hamurla kesiyoruz. Resimde gösterdiğim gibi beyaz kalbin kenarını küçük kalıpla kenarından kesiyoruz ve kırmızı kalbi yerleştiriyoruz. 150 derece önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişiriyoruz.




10 Şubat, 2006

Sevgililer Günü Tatları...Çikolatalı meyveli kek

myspace



Yarın bir günlüğüne ailecek ufak bir haftasonu kaçamağımız var. Tüm grupta yiyecek işi paylaşıldı ve neler pişirileceğine karar verildi. Ben de kek ve soya soslu kıymalı börek yaptım. Döndüğümde börek tarifini de yazacağım. Bu kek tarçın, elma, muz ve çikolata içerdiğinden oldukça zengin bir kek ama ben yağını azaltıp sütü çoğalttım dolayısıyla birçok aromaların birleştiği bu kek ortaya çıktı.





Malzemeler

3 yumurta

1 su bardağı esmer şeker+ 1 su bardağı beyaz şeker

1 1/2 su bardağı süt

1/2 su bardağı yağ ( 1 yemek kaşığı tereyağını erit üstünü sıvı yağla 1/2 su bardağına tamamla)

4 bardak un

1 portakal kabuğu rendesi

1 tatlı kaşığı tarçın

1 paket baking powder, 1 paket vanilya

1 çay bardağı kuş üzümü

1 çay bardağı dövülmüş ceviz

1 çay bardağı elma ( küçük küp doğranmış)

1 çay bardağı muz ( küçük küp doğranmış)

1 çay bardağı damla çikolata

Yapılışı

Malzemeleri sırasıyla robotta çırpıyoruz. Ben yumurta ve şekeri en az 5'er dakika çırpıyorum. Sonra süt ve yağı ekliyoruz. Kalan diğer malzemeleri de elle karıştırıp, yağlanmış, unlanmış ve esmer şekerle kaplanmış kek kabımıza döküp, bıçak batırdığımızda temiz çıkacak gibi önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz.

09 Şubat, 2006

Sevgililer Günü Tatları...Çikolatalı sufle

myspace


Bitanem canım ve harika bir ahçı olan kardeşim Arif Han yerli yabancı bir sürü kitaptan denediği bir sürü tariften sonra bir sufle tarifinde karar kıldı ve bana da öğretti. Sevgililer Günü'nde yemek sonrası için bence harika bir tatlı... Malzemeleri hazırlarken ve buraya yazarken, aman bu ölçüleri nasıl hazırlayacağız dediğinizi, özellikle işyerindeki arkadaşlarımın ( : duyar gibi oluyorum. Ama sufle biraz narin bir tatlı ya o neden ile lütfen yaparken dikkatli olalım, sonuç memnun edici olacaktır. Örneğin pişirme süresini 21 dakika olarak vermemin nedeni Arif çok kereler denemiş ve en ideal olan pişirme süresini bulmuş . Gerçekten biraz zamanı geçirince sufle çok kabarıp ortası çatlamaya başlıyor.


Malzemeler

(4 kişilik)

70 gr toz şeker

55 gr kakao+ 1 yemek kaşığı kakao

85 ml su

6 yumurta beyazı

Süslemek için pudra şekeri

Yapılışı

Küçük sufle kaplarını yağla. Ayrı bir kapta 1 yemek kaşığı kakao ve 1 yemek kaşığı toz şekeri karıştır, kapların içini bununla kapla.

Bir tencereye 55 gr. kakao ve suyu karıştır, bir taşım kaynat, kenara koy.

Mutfak robotunda yumurta beyazlarını çırp, ben yaklaşık 6 dakika kadar çırptım, yumuşak tepecikler oluştuğunda toz şekeri karıştır, katılaşana kadar çırp, yaklaşık 5 dakika daha. Bu karışımın 1/4' ünü ayır, kakaolu karışımla iyice karıştır. Geri kalan beyazların üstüne ekle ve hafifçe karıştır.

Kapları ağzına kadar doldur. Önceden ısıtılmış fırında 190 derecede 21 dakika pişir.

Taze krema ve eritilmiş çikolata ile servis yapılır.

08 Şubat, 2006

Sevgililer Günü Tatları...Çikolatalı meyveli tart

myspace


Sevgililer Günü
için mutfağımda yapacağım tatlıları seçmek için tariflerimi ve kitaplarımı karıştırırken rastladım ona... Muhakkak yapıp tatmalıyım diye düşündüm. Gerçekten tam sevgililer günü için hayal ettiğim bir tat çıktı ortaya... Çikolata, çilekler ve krema...
Tarif favori yemek kitaplarımdan Nathalie Stoyanof'un " Beyaz Mutfak " adlı kitabından. Yapması biraz zahmetli gibi görünse de 1 saat gibi bir sürede muhteşem bir tart çıkıyor ortaya...Bundan sonra Sevgililer Günü'ne kadar, yaptığım değişik kek, kurabiye ve pasta tariflerini yayınlayacağım...





Malzemeler
( Tart hamuru için)

2 su bardağı+1 yemek kaşığı un ( 250 gr.)
125 gr. tereyağı
1 çay bardağı+1 yemek kaşığı toz şeker ( 100 gr.)
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
1/8 çay kaşığı toz vanilya
20 gr. kakao

Yapılışı

Derin bir kapta tüm malzemeleri sırayla karıştır. Ben hamura 4 yemek kaşığı soğuk su ekledim.Hamuru bir gece dolapta dinlendir.
22 cm'lik tart kabını hamurla kaplayın ve 1 saat dinlendirin. 165 derece fırında yarım saat pişirin.

Malzemeler
( Pastacı kreması)

500 ml. süt
50 ml. sıvı krema
1 adet yumurta sarısı (200 gr.)
250 gr toz şeker
60 gr mısır nişastası ( 1 çay bardağından biraz eksik)
60 gr un
1/2 çay kaşığı vanilya

Yapılışı

Şekerin yarısını süt ve kremayla birlikte kaynatın. Nişastayı ısıya dayanıklı derin bir kaba koyun ve ısıtmaya başlayın. Başka derin bir kaba toz şeker ve yumurta sarılarını koyup telle çırpın. Unu ilave ederek homojen bir karışım elde edin. Kaynamış olan sütü unlu karışımın üzerine dökün ve telle çırpın. Tüm malzemeyi tencereye alarak, çırpmaya devam edin ve kaynatın. Soğuk suyla doldurulan mutfak lavabosunda soğumaya alıp hızlı çırpın.

Tartın hazırlanması

50 gr. bitter çikolatayı eritip pişirip soğuttuğumuz tart hamurunun üzerine sürüp, pastacı kremasını yayın. 700 gr. çilek, böğürtlen ve frambuaz karışımıyla süsleyin. Tarifine göre hazırladığımız Dr. Oetker çilekli jöleyi fırçayla meyvelere sürün. Posted by Picasa

06 Şubat, 2006

Doğumgünü menüsüne devam...Pırasalı kiş ve kısır

Haftasonu bir tembellik bir tembellik... Allahtan yemek davetlerimiz vardı ve ben arkadaşlarımın hazırladığı harika yemekleri mideye indirerekten hiç mutfağa girmedim. Sadece çocuklara pizza sözüm vardı onu yaptım, yakında onun tarifini burada vereceğim... Çocuklar haftasonu pizza ısmarlamaya bayılıyorlardı ama artık siparişler bana geliyor, bu da benim çok hoşuma gidiyor laf aramızda... Ben Ata'nın doğumgününde hazırladıklarıma devam ediyorum.




Pırasalı Kiş

Yıllar önce çok sevdiğim arkadaşım İnci'den aldığım bu tarifi her zaman çok severek pişiriyorum. Ispanak, kabak,mantar, brokoli gibi istediğiniz sebze ile yapabileceğiniz bu kişi ben pırasalı yaptım. Tadı çok güzel oldu...

Malzemeler

200 gr tereyağı

200 gr. un

2 yemek kaşığı sirke

2 yemek kaşığı soğuk su

tuz

Bu malzemenin hepsi yoğruluyor ve altı çıkan kiş kabına incecik yayılıyor. Ben kiş kabına pişirme kağıdı da döşüyorum. Hamuru döşedikten sonra üstüne folyo ya da yağlı kağıt serip ağırlık yapıp kabarmaması için fasulye ya da nohut koyuyoruz. Önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişiriyoruz. Sonra kağıdı ve fasulyeleri alıp 10-15 dakika daha pişiriyoruz.

İç malzemeleri

3 adet pırasa, ince ince doğranmış ( sebze miktarını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz )

1 küçük kutu krema

2 yumurta

kırmızı biber vs. sevdiğiniz baharatlar

1 su bardağı eski kaşar rendesi

Önce sebzeyi ayrı bir tavada hiçbirşey koymadan yumuşatıyoruz. Gerekirse yapışmasın diye çok çok az su olabilir. Diğer tarafta bir kabın içinde krema, yumurta,kaşar ve baharatları karıştırıyoruz.

Önce pişmiş sebzeyi kiş hamurunun üstüne yayıyoruz, sonra hazırladığımız kremalı karışımı döküyoruz ve üstü kızarıp, kabarıncaya kadar pişiriyoruz.


Kısır

Benim yaptığım kısır diğer tariflere göre biraz farklı. Bulguru su ile değil domates rendesi ile yumuşatıyorum...

Malzemeler

3 büyük domates ( rendelenecek)
1 baş kuru soğan ( küçük küçük doğranacak)
1 limonun suyu
1 yemek kaşığı domates salça
1 yemek kaşığı biber salçası
Acı pul biber,tuz
2 su bardağı köftelik bulgur

Yapılışı

Bir kapta bulgur hariç, tüm malzemeleri karıştırıyoruz. İçine bulguru ekleyip, kapağını kapatıyoruz. Buzdolabında 2 saat bekletiyoruz. Sonra biraz ılık su ilavesi ile bulgur yumuşayıncaya kadar elle yoğuruyoruz. Ben yarım neskafe fincanı suyu yeterli buluyorum. Ağız tadına ve istenen yumuşaklığa göre 1 neskafe fincanı da eklenebilir. Bulguru yoğurduktan sonra istenen miktarda nar ekşisi, zeytinyağı, acı pul biber, 1 limon suyu daha ve salça ekliyoruz ve karıştırıyoruz.

Diğer tarafta 1 demet maydonoz ve 1 demet taze yeşil soğanı ve istenen miktarda kırmızı lahanayı ince ince doğruyoruz ve kısırımıza ekliyoruz.

03 Şubat, 2006

Düğün çorbası, yeşil zeytinli ekmek ve rengarenk lahana salatası...

Doğumgünü yemeği soframızın ilk açılışını düğün çorbası ve misafirler geldiğinde yeni ekmek makinemden çıkardığım dumanı tüten ekmek eşliğinde yaptık. Ekmek makinesini her kullandığımda iyi ki almışım demekten kendimi alamıyorum. Bu mis kokulu ve lezzetli ekmekleri yapabiliyor olmak harika bir his yaratıyor insanda, evin her bir santimini kucaklayan taze ekmek kokusu da cabası...

Düğün Çorbası



Malzemeler

2 parça biftek ( iyice haşlanmış)

6 yemek kaşığı un

10 bardak et suyu

2 yumurtanın sarısı

1 adet limon

Yapılışı

2 parça bifteği iyice haşlıyoruz. Haşladığımız eti küçük küçük didikliyoruz. Ben üstü oldukça etli bırakılmış dana kemiğini 2 adet soğan ve 7-8 adet sarımsak ve tuz ile birlikta düdüklüde haşladım. Kemikleri alıp, etsuyunun içindeki soğan ve sarımsakları etsuyuna el blender'ı ile karıştırıp çorbada bunu kullandım. Kemiğin etli kısımlarındaki et parçaları da çorbanın eti oldu. 6 kaşık un etsuyu ile güzelce karıştırılır, hiç topak olmayacak şekilde ve un yavaş yavaş etsuyuna eklenir. Et parçaları da eklenir. Ağır ateşte un kokusu kalmayana kadar pişirilir. Diğer tarafta 2 yumurta sarısı ve 1 limon suyu çırpılır ve çorbaya eklenir. Biraz karıştırılıp çorbanın altı kapatılır. Yumurta terbiyesi çorbaya harika lezzet katıyor ancak malum kuş gribi nedeniyle , yumurta sarıları son anda çorbaya katılıp çok pişmediğinden ben bu sefer çorbanın terbiyesini yumurtasız sadece limon suyu ekleyerek yaptım yine de çok güzel oldu.

Yeşil zetinli ekmek


Malzemeler

( Sinbo ekmek makinesinin ölçü kaplarını kullandım)

1 bardak (kap) süt

2 yemek kaşığı ( tbsp) soya yağı

2 1\2 yemek( tbsp) kaşığı esmer şeker

1 1\2 çay kaşığı (tsp) tuz

1 bardak çavdar unu+ 2 bardak beyaz un

1 1\4 çay kaşığı ( tsp) instant maya

1\2 su bardağı doğranmış yeşil zeytin ( marketlerde "fora " marka hem siyah hem yeşil doğranmış zeytin var)

Yapılışı

Tüm malzemeler , yeşil zeytin dışında, yukardaki sıraya göre ekmek makinesine konur ve Temel ekmek programı çalıştırılır. Makine bipleyince zeytinler katılır.

Rengarenk lahana salatası

Bu salatamın özelliği beyaz lahanayı çiğ olarak kullanmam. Böylece bu harika sebzenin tüm nimetlerinden bolca faydalanbilirsiniz çünkü pişirilme sürecindeki vitamin kaybı olmadığı gibi çocuklar da lahana yemeği yemezken salatasını gayet güzel yiyorlar.

Salatayı yaparken önce beyaz lahanayı çok ince ince doğrayıp ( alırken sıkı göbekli alıyorum) daha sonra elimle, hiçbirşey kullanmadan iyice ovalayıp yumuşatıyorum lahanayı. Bunu salata kabının en altına döşüyorum. Üstüne bolca havuç rendeliyorum. Bir üst kata kırmızı lahanayı aynı beyaz lahana gibi yapıp koyuyorum. Bolca taze yeşil soğanla süslüyorum. Sosu içinse limon, zeytinyağı, 3-4 diş sarımsak, 2 kaşık mayonez ( bu sefer kullanmadım)ve tuzu bir kavanozda iyice karıştırıp salataya döküyorum.

02 Şubat, 2006

myspace


Bugün canım oğlum Ata'nın 6. yaşgünü...

MUTLU YILLAR !... ÇOK YAŞA, İYİ YAŞA, SAĞLIKLI YAŞA bebeğim....

Ailece harika bir doğumgünü geçirdik. Ata'nın doğumgünü pastası benim tarafımdan yapıldı ve çok beğenildi. Tariflerimi vakit bulduğum an sizlerle paylaşacağım....


Google


Cursors